Αθήνα / Athens -

Αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του έργου ΕΛΑΙΩΝΑΣ αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε η εργαστηριακή πρωτότυπη συσκευή για την γρήγορη και αξιόπιστη ανίχνευση παρουσίας φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελαιόλαδου. Η συσκευή αποτελεί μία ποιοτική καινοτόμα τεχνολογική μέθοδο, η οποία στη πλήρη ανάπτυξη της αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις διαδικασίες πιστοποίησης της ποιότητας και ασφάλειας του Ελληνικού ελαιόλαδου, αυξάνοντας την εγχώρια και όχι μόνο προστιθέμενη αξία του.

Σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους ανάλυσης του ελαιόλαδου, η εργαστηριακή πρωτότυπη συσκευή ΕΛΑΙΩΝΑΣ θα παρουσιάζει τις ακόλουθες καινοτομίες:

  • Καινοτομία 1. Σημαντική μείωση του συνολικού απαιτούμενου χρόνου επεξεργασίας και ανάλυσης του ελαιολάδου ο οποίος θα είναι λιγότερος από 10 λεπτά, επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο μεγάλου αριθμού δειγμάτων σε πολύ λιγότερο χρόνο.
  • Καινοτομία 2. Μία εφαρμογή για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο διαφορετικων δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων ή πλαστικοποιητών στο ελαιόλαδο, κατ’ επιλογή του τελικού χρήστη.
  • Καινοτομία 3. Μία φορητή συσκευή, φιλική προς τον τελικό χρήστη, για τον έλεγχο της ποιότητα του ελαιολάδου, ακόμη και στο πεδίο παραγωγής και τυποποίησης του.
  • Καινοτομία 4. Περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σύνταξης εκθέσεων ελέγχου, σύγκρισης δειγμάτων διαφόρων ποικιλιών, συγκριτικής παρουσίασης ποιότητας δειγμάτων διάφορων προμηθευτών, κλπ.

Η φορητή συσκευή που αναπτύχθηκε παρέχει τη δυνατότητα χρήσης σε διαφορετικά σημεία παραγωγής και τυποποίησης του ελαιόλαδου προσφέροντας σημαντική βελτίωση στην παραγωγική ικανότητα που επιτρέπει πρόσθετες μεθοδολογίες και σημεία ελέγχου ποιότητας κατά τη διάρκεια της παραγωγής και συσκευασίας του ελαιόλαδου, με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και την οικονομική ανάπτυξη της αλυσίδας παραγωγής και τυποποίησής του. Είναι σαφές πως για παράγοντες όπως το μικροκλίμα της περιοχής αλλά και η ποικιλία της ελιάς δεν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση ή αλλαγή. Είναι σίγουρο όμως ότι η χαρτογράφηση των επιμολυντών εκεί που παράγεται το ελαιόλαδο θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις πρακτικές που ακολουθούν οι καλλιεργητές. Θα βοηθήσει στο προσδιορισμό τους στα ελαιοτριβεία με σκοπό την μετάβαση στα πρώτα στάδια της αλυσίδας και την ανίχνευση τους σε επίπεδο χωραφιού, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρη εικόνα στο παραγωγό για την επίδραση των πρακτικών στο τελικό προϊόν αλλά και κατεύθυνση για την αλλαγή τους.

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Please publish modules in offcanvas position.